Wegen, kantoren, woningen en nadruk op een ouderwetse vervuilende economie. Het Urgentieprogramma Randstad (UPR) spreekt de wens uit voor meer verkeer, meer bebouwing en daarmee minder leefbaarheid. Groen, milieu, openbaar vervoer, het zijn onderwerpen die slechts zijdelings aan bod komen.

Terwijl dit toch de belangrijkste randvoorwaarden zijn voor een moderne economie en een aantrekkelijk leefklimaat. De fractie van GroenLinks in de Provinciale Staten van Utrecht vindt dat het Groene Hart onvoldoende beschermd wordt in het Urgentieprogramma Randstad dat de regering onlangs heeft gepresenteerd.

Het Groene Hart vormt de kern van de Randstad en bepaalt in hoge mate de grotere aantrekkelijkheid van de Randstad. Maar projecten als Zuidplaspolder en Oude Rijnzone zetten de deur open naar een stedelijke zone tussen Rotterdam, via Woerden naar Utrecht. Zo’n zone deelt het Groene Hart doormidden. De fractie van GroenLinks wil dat er meer bescherming komt voor het Groene Hart, zodat het zich verder kan ontwikkelen als groene long van de Randstad.

GroenLinks vindt ook dat in het Urgentieprogramma te weinig inzet is om het Openbaar Vervoer een groter aandeel te geven in de totale mobiliteit . Niet voor niets heeft de OESO al in eerder onderzoek aangegeven dat de ontwikkeling van het OV achterblijft bij de behoefte. In vergelijking met de grote stedelijke regio’s binnen de EU bungelt de Randstad nota bene onderaan wat betreft de spoordichtheid.