Statenlid Margriet van de Vooren: “Als provincie hebben we de rol om toezicht te houden op de gemeentelijke begrotingen. Als er door tekorten fors bezuinigd moet worden of er niet sluitende begrotingen worden vastgesteld, moeten we daar als provincie iets van vinden. Daarbij vind ik dat we het Rijk aan moeten spreken op haar verantwoordelijkheid en moeten kijken naar creatieve oplossingen.”

Ravijnjaar gemeenten

Door veranderingen in de financiering van gemeenten door het Rijk, staan veel gemeenten in 2026 voor een grote financiële uitdaging. Zo is er in totaal zo’n 2,4 miljard euro minder beschikbaar voor gemeenten, zonder dat gemeenten minder taken krijgen. Dat aantal taken is de afgelopen jaren al gestegen, zonder dat daar altijd geld vanuit het Rijk tegenover stond. Daarnaast speelt in veel gemeenten de steeds verder stijgende kosten voor jeugdzorg en wmo, waar gemeenten sinds 2015 voor verantwoordelijk zijn en nu al 10 jaar te weinig geld voor ontvangen. 

Om het Ravijnjaar te overleven zullen gemeenten dan ook moeten bezuinigen en/of belastingen moeten verhogen. De enige manier om dat te voorkomen, lijkt het over de brug komen van het Rijk met meer geld. Voor alsnog is het Rijk daar niet toe bereid.

Schriftelijke vragen

GroenLinks heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. GroenLinks wil onder meer weten voor hoeveel Utrechtse gemeenten deze financiële nood dreigt, voor hoeveel gemeenten er mogelijk sprake zal zijn van onder toezichtstelling en of we ons zorgen moeten maken over bezuinigingen op voorzieningen zoals bibliotheken, zwembaden, buurthuizen en voorzieningen in het scoiaal domein.

GroenLinks wil verder weten om hoeveel geld het per gemeente gaat, hoe het college omgaat met eventueel niet sluitende begrotingen en welke creatieve oplossingen het college ziet om een helpende hand te bieden. Als laatste vraagt GroenLinks wat de huidige inzet is van het college richting het Rijk om kaalslag te voorkomen en of het college deze inzet kan intensiveren.

Margriet van de Vooren: “Het ziet er op dit moment somber uit voor gemeenten en we maken ons dan ook grote zorgen. Het zou desastreurs zijn als gemeenten massaal in voorzieningen moeten snijden, die juist zo belangrijk zijn voor leefbare steden en dorpen. Hopelijk kunnen we als provincie een rol spelen om dat te voorkomen!”