De Statenfractie van GroenLinks heeft voluit ingestemd met de provinciale Versnellingsagenda, het provinciale plan om effecten van de economische crisis te beperken. De provincie trekt hier vooralsnog ca. 75 mln. voor uit. Het pakket aan maatregelen kwam mede tot stand op basis van inbreng vanuit diverse maatschappelijke organisaties. “Het is een evenwichtig pakket dat duidelijk ook bijdraagt aan duurzaamheid en aandacht heeft voor kwetsbare groepen als werkloze jongeren, gehandicapten en chronisch zieken, mn. Wajongers. Positief is ook dat de Provinciale Staten en het College eendrachtig dit pakket hebben opgesteld, de gebruikelijke partijpolitiek was even terzijde gezet.” Aldus Bas Nugteren, fractievoorzitter. “Vanuit GroenLinks hebben wij nog in het bijzonder gepleit voor steun aan Wajongers op de arbeidsmarkt, maar gelukkig onderschreven Staten en College het belang hiervan ook unaniem.”

Het pakket aan maatregelen werd in de Statenvergadering van 15 april besproken. De provincie Utrecht ziet het naar de mening van GroenLinks terecht als haar taak om een bijdrage te leveren aan het beperken van de effecten van de economische crisis, ook als die rol slechts bescheiden van aard kan zijn. Het totale bedrag dat met de maatregelen is gemoeid bedraagt 75 miljoen euro. GroenLinks vindt het een evenwichtig pakket dat ook een goede inzet heeft voor duurzaamheid en aandacht voor kwetsbare groepen. De maatregelen zijn aanvullend op landelijk beleid en versterken op een aantal terreinen het al bestaande provinciaal beleid. Zo is er geld gereserveerd voor verminderen van de CO2-uitstoot (project Energiek Utrecht, duurzaam dakenplan Utrecht), het voorkomen van stagnatie van het binnenstedelijk bouwen, steun voor werkloze jongeren en behoud vakmanschap, en het ondersteunen van jonggehandicapten en chronisch zieken op de arbeidsmarkt. Gesubsidieerde arbeid en werkervaringsplaatsen voor deze laatste groep komt onder druk te staan, naar verwachting met name voor Wajongers, temeer daar deze onlangs zijn uitgesloten van de Sociale Werkplaats. Voor ondersteuning bij het verwerven of behouden van posities op de arbeidsmarkt is 450.000 Euro gereserveerd voor activiteiten aanvullend op bestaand gemeentelijk en landelijk beleid. “Het is misschien volgens velen niet direct een provinciale taak, maar het is nu echt alle hens aan dek en wij waarderen dat de Staten en het College er unaniem mee hebben ingestemd.”

Positief is dat bij de totstandkoming tal van maatschappelijke organisaties gehoord zijn door College en Staten. Hierdoor kon de wenselijkheid en richting van de maatregelen worden getoetst aan de inzichten van de mensen in de praktijk van bedrijfsleven, woningbouw en natuur en milieu.