Statenlid Jesseka Batteau (Partij voor de Dieren): “De verspreiding van het blauwtongvirus zorgt ervoor dat veel landbouwdieren ziek worden. Ze krijgen te maken met koorts, lekkende bloedvaten en pijnlijke poten.” Statenlid Marjolein van Elteren (GroenLinks) vult aan: “Het is dan ook belangrijk dat de verspreiding van het virus onder controle gebracht wordt. De provincie kan dat bevorderen door de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van steekvliegen te stimuleren.”
Blauwtongvirus in de provincie Utrecht
Het blauwtongvirus grijpt om zich heen, maar over benodigde aanpak is discussie. Zo stellen sommige boeren dat het verhoogde waterpeil ten behoeve van de remming van bodemdaling en natuurontwikkeling gezorgd heeft voor meer steekvliegen en daarmee de verspreiding van het virus. Dat is echter te simpel gesteld, want de groei van de populatie komt ook én vooral door bemesting, onvoldoende doorstroom van water en onvoldoende dieper water voor vissen. Als dat wel aanwezig is, ontstaat er een biodivers leefgebied voor salamanders, kevers, libellen en vissen die de muggenlarven eten.
Schriftelijke vragen aan het college
Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben aan het college van Gedeputeerde Staten gevraagd of zij het verloop het blauwtongvirus in de provincie volgt, wat nu de stand van zaken is en welke bedrijven hierdoor zijn getroffen. Verder vragen de partijen of er inderdaad een verband is tussen het vermeende toegenomen aantal steekvliegen en het verspreiden van het virus en welke rol de vernatting van natuur en verschillende typen landbouw hierbij spelen.
Ook willen de partijen weten welke maatregelen de provincie heeft genomen om een goed leefgebied te creëren voor natuurlijke vijanden van de steekmug. En hoe het dus staat met de ecologische kwaliteiten van de natte natuurgebieden. Daarnaast willen de partijen weten welke maatregelen agrariërs zelf kunnen nemen en welke maatregelen het college nu gaat nemen om de situatie zoveel mogelijk te verbeteren. Als laatste vragen de partijen of er landelijke dan wel provinciale restricties gelden als het gaat om het vervoer van dieren en welke rol de provincie daarin speelt.
Marjolein van Elteren en Jesseka Batteau: “We zijn benieuwd naar de antwoorden van het college. Door in te zetten op duurzame landbouw, een gezonde natuur en daarvoor de juiste maatregelen te nemen, kunnen we zowel het blauwtongvirus indammen als de biodiversiteit versterken!”