Huib van Essen
Huib van Essen

GroenLinks draagt Huib van Essen voor als nieuwe gedeputeerde in Utrecht

GroenLinks heeft vandaag bekend gemaakt dat zij fractievoorzitter Huib van Essen voordragen als gedeputeerde in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Utrecht. Hij wordt verantwoordelijk voor de portefeuilles energie, klimaat, ruimtelijke ordening en de Omgevingsvisie. Karin Boelhouwer volgt hem op als fractievoorzitter van de Provinciale Statenfractie.

Huib van Essen: “Ik ben vereerd dat de fractie mij voordraagt als kandidaat gedeputeerde. Ik ga met energie aan de slag om de idealen van GroenLinks te verwezenlijken. Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Het is tijd om door te pakken met de energietransitie, en daar ga ik mij als gedeputeerde voor inzetten.”

Over Huib van Essen

De 49-jarige van Essen woont met zijn vrouw en twee kinderen in het Utrechtse Leidsche Rijn. Op dit moment werkt hij als manager en strategisch beleidsadviseur bij het beleidsadviesbureau CE Delft op het gebied van verkeer en vervoer. De afgelopen vier jaar was hij Statenlid voor GroenLinks in Utrecht en bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen was hij lijsttrekker.

Ook was hij kandidaat voor GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, waar hij momenteel de eerste opvolger is. Gisteravond werd bekend dat er door het vertrek van Zihni Özdil een plek vrij komt in de Tweede Kamer fractie van GroenLinks. Huib van Essen heeft te kennen gegeven dat hij zijn zetel niet in zal nemen, nu hij er voor heeft gekozen om zich te kandideren als gedeputeerde.

Karin Boelhouwer wordt nieuwe fractievoorzitter

Statenlid Karin Boelhouwer volgt van Essen op als fractievoorzitter van de Statenfractie. Boelhouwer zit inmiddels acht jaar in de Provinciale Staten en heeft ruime ervaring in de politiek, waaronder als fractievoorzitter in Wijk bij Duurstede. Zij is momenteel werkzaam als Belangenbehartiger Kunsteducatie bij de Kunstenbond en heeft een eigen Coachings- en Projectbegeleidingsbureau.

De vrijgekomen zetel van van Essen zal ingenomen worden door David Oude Wesselink. Hij is mobiliteitsdeskundige en heeft ruim zeven jaar in die rol bij de provincie Utrecht gewerkt. Sinds eind 2018 werkt hij bij de Vervoerregio Amsterdam op het gebied van onder meer verkeer- en vervoersprognoses.