Hoe kunnen we ons ideeëngoed sterker maken in de Raad? Met die vraag zitten veel afdelingen. Een lijstverbinding kan een antwoord zijn. Gemeenteraadslid Laura Hoogstraten uit Zeist zet de voor- en nadelen op een rijtje.
GroenLinks heeft een klein percentage trouwe kiezers die bij iedere verkiezingen GroenLinks stemmen. Daarnaast moeten we de zwevende kiezer overtuigen om op GroenLinks te stemmen. Onze grootste groep zwevende kiezers zijn de mensen die twijfelen tussen de PvdA, SP en GroenLinks. Iets minder, maar nog steeds relevant zijn de mensen die twijfelen tussen D66 en GroenLinks. De aankomende verkiezingen zullen vooral gaan om de sociale thema's. Het groene thema van GroenLinks zal de zwevende kiezer niet overhalen om op GroenLinks te stemmen.
Neemt niet weg dat we wel herkenbaar moeten zijn en blijven op groen en duurzaamheid. We zullen ons dus moeten onderscheiden van de andere linkse partijen op de sociale thema's. Het is, volgens de voorzitter van het landelijke campagneteam, Wijnand Duyvendak, niet goed om ons zeer fel tegen de PvdA af te zetten, maar GroenLinks meer te profileren als een partij die het beter weet dan de PvdA: 'Het verhaal van de PvdA is goed, maar ons verhaal is beter'.
Daar op aansluitend is een lijstverbinding met linkse partijen ook een bevestiging van het sociale gezicht van GroenLinks en zou de zwevende kiezer extra kunnen stimuleren om op GroenLinks te stemmen. Dat zelfde zou kunnen gelden voor een lijstverbinding met zowel de SP en PvdA. Een lijstverbinding met D66 zou vanuit het sociale idee een averechtse werking hebben op de zwevende kiezer, zeker nu D66 een akkoord heeft bereikt met het kabinet.