GroenLinks is tegen een nieuw provinciehuis. Een uitgave van 80 mln. is in deze tijd niet te verantwoorden. Bovendien kan het huidige provinciehuis voor veel minder geld worden gerenoveerd en dan kan het weer jaren mee. GroenLinks vindt dat de provincie het geld beter kan uitgeven aan projecten die ten goede komen aan de samenleving.

De risico's van deze verhuizing zijn wel erg laag ingeschat. Er wordt ingeschat dat het pand na 2019, als Fortis eruit is, na een jaar weer volledig verhuurd is. Ten eerste hebben wij tot nu hele slechte ervaringen met het vinden van huurders voor onze leegstaande panden.

Ten tweede is nog geen enkele potentiele kandidaat genoemd die serieus interesse zou kunnen hebben om van ons kantoorruimte te huren. We horen het  BRU, waterschappen, veiligheidsregio, maar dat zijn concurrerende bestuurslagen die juist autonoom zichtbaar willen zijn en helemaal geen belang hebben bij een gezamenlijke uitstraling. Het is naar de mening van GroenLinks wel erg optimistisch om te veronderstellen dat er gegadigden op de stoep zullen staan voor inwoning bij de provincie Utrecht.

De huurinkomsten moeten meer dan 30% van de totale huisvestingskosten afdekken. Als die ingeboekte huurinkomsten van jaarlijks 3 mln. twee of drie jaar uitblijven, dan kijken we ineens tegen veel hogere jaarlijke kosten aan. Dit is een open eind in de dekking van de jaarlasten die onaanvaardbaar is.

Dan de lange termijn verplichting van 40 jaar die we aangaan met het Fortispand. Dat staat in contrast met ons eigen lange termijn perspectief als provincie. De vraag hoe de provincies er over 25 jaar voorstaan is nu niet te beantwoorden. Bestaan ze dan nog in hun huidige vorm en omvang? De kans op krimp is zeker niet ondenkbeeldig. Neemt de provincie Utrecht er dan een nieuwe taak bij als pandjesbaas van bedrijfsruimten?

Tot grote verbazing van onze fractie is er geen ‘second opinion’ gevraagd voor deze mega-aankoop. Uiteraard heeft de gedeputeerde zich laten adviseren door een makelaar en een vastgoed-adviseur. Maar bij zo’n grote aankoop, een omstreden aankoop, ga je ook te rade bij externe experts. Dan dubbelcheck je of de binnengehaalde resultaten goed genoeg zijn. Dan is er een onafhankelijke risico-analyse van de verplichtingen.

Lees ook op ad.nl