Tijdens de uitzending van EenVandaag van 24 februari jl. werd een item uitgezonden over de beheersjacht op knobbelzwanen in Zuid-Holland. GroenLinks is erg geschrokken van de beelden waarbij aangeschoten zwanen niet direct uit hun lijden verlost werden en daardoor onnodig lang en zwaar hebben moeten lijden. GroenLinks heeft navraag gedaan bij het college van Gedeputeerde Staten of ook in de provincie Utrecht dergelijke misstanden voor komen. De gedeputeerde heeft ons laten weten dat dergelijke misstanden in de provincie Utrecht niet voor komen en een aangeschoten dier in de provincie Utrecht snel uit zijn lijden verlost wordt.

Ontheffing provincie Utrecht

De knobbelzwaan is een beschermde diersoort en daarom mag er op deze zwaan in principe niet gejaagd worden. Echter, omdat knobbelzwanen (economische) schade veroorzaken voor agrariërs is er in de provincie Utrecht een ontheffing verleend. Hierdoor mag er gejaagd worden op knobbelzwanen voor beheer en schadebestrijding. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet er sprake zijn van een minimale groepsgrootte van vijftien zwanen, omdat er alleen bij grote groepen sprake kan zijn van (economische) schade. Het schieten op kleine groepen zwanen, zoals in de reportage van EenVandaag, is in Utrecht dan ook niet toegestaan. Daarnaast mag er van de ontheffing pas gebruik gemaakt worden als er minimaal twee preventieve maatregelen zijn genomen en deze niet voldoende geholpen hebben. De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) ziet er op toe dat deze regels worden nageleefd.

Statenlid Erna Kotkamp: "Wij blijven kritisch op de ontheffing voor afschot van zwanen, maar zijn in elk geval opgelucht dat de voorwaarden in de provincie Utrecht streng zijn, dat in Utrecht dit soort misstanden niet plaatsvinden en dat er aandacht is voor preventie. Wij zullen ons inzetten voor nog meer nadruk op preventieve maatregelen."

Verbod op zwanendriften

In het item van EenVandaag werden ook beelden getoond van misstanden bij het zogenaamde 'zwanendriften'. Dit is een vorm van pluimveehouderij waarbij zwanen geleewiekt (dan kunnen ze niet meer vliegen) vrij in het landschap gehouden worden. Mede naar aanleiding van de misstanden, waaronder het toe-eigenen van wilde zwanen, wordt het zwanendriften vanaf 1 januari 2017 verboden met het van kracht worden van de nieuwe Wet natuurbescherming.