Bij deze presenteert de kandidatencommissie met overtuiging de concept-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023. De kandidatenlijst zal in de provinciale ledenvergadering van 26 november 2022 definitief worden vastgesteld, en de commissie ziet de discussie over haar voordracht met vertrouwen tegemoet.

Het is een lijst waar de partij trots op mag zijn. Als lijsttrekker stelt de commissie voor Huib van Essen, die dit ook al in 2019 was en er toe bijdroeg dat GroenLinks de grootste fractie werd in de Provinciale Staten met acht zetels. Huib leidde vervolgens de college besprekingen en werd ook gedeputeerde met enkele cruciale portefeuilles als die voor ruimtelijke ordening, energie en klimaat en omgevingsvisie.

Als tweede stelt de commissie voor Marjolein van Elteren, de huidige fractievoorzitter. De lijst is, waar het de plaatsen 3 t/m 10 betreft, vervolgens een samenstel nieuwe kandidaten en drie van de nu zittende Statenleden. Op die wijze wordt ingezet op een inspirerende balans tussen continuïteit en vernieuwing.

Concept kandidatenlijst

 1. Huib van Essen (Utrecht)
 2. Marjolein van Elteren (Woudenberg)
 3. Margriet van de Vooren (De Bilt)
 4. Erwin Virginia (Utrecht)
 5. David Oude Wesselink (Utrecht)
 6. Julia Matser (Utrecht)
 7. Ernst Hart (Utrechtse Heuvelrug)
 8. Marijke de Jong (Utrecht)
 9. Yvon Hoogendijk (Bunnik)
 10. Nelleke Groen (Utrechtse Heuvelrug)
 11. Kees Oskam (Veenendaal)
 12. Wiet de Ronde (Utrecht)
 13. Pieter Kroon (De Ronde Venen)
 14. Ronald Franken (Utrecht)
 15. Gijs Broere (Soest)
 16. Imraan el Hamdaoui (Utrecht)
 17. Ewout Klück (Zeist)
 18. Esther Postema (Amersfoort)
 19. Henk Jan Kiewiet (Utrecht)