Fractievoorzitter Marjolein van Elteren: “De Bakhuis-Woltersprijs is nu drie keer uigereikt en dat heeft geleid tot een indrukwekkende lijst aan prijswinnaars en genomineerden. Daar zijn we buitengewoon trots op. Vaak stonden de winnaars en genomineerden aan de wieg van, of droegen zij bij aan, belangrijke initiatieven in de provincie Utrecht. Door een geldbedrag te verbinden aan deze prijs kunnen deze initiatieven versterkt, en het effect op de vrouwenemancipatie vergroot, worden!”

Bakhuis-Woltersprijs

De Bakhuis-Woltersprijs kwam in 2020 tot stand als gevolg van een motie op initiatief van GroenLinks en DENK. De prijs werd vernoemd naar het eerste vrouwelijke Statenlid in de provincie Utrecht, Hendrika Bakhuis-Wolters, en wordt jaarlijks uitgereikt rond 8 maart, Internationale Vrouwendag.

De reden om de prijs in het leven te roepen was dat er veel vrouwen in de provincie Utrecht zijn die zich inzetten voor de maatschappij en als voorbeeld dienen voor andere vrouwen. Zij krijgen echter niet altijd een podium en hun inzet wordt daadoor niet altijd gezien en erkend. Dat terwijl deze voorbeelden hard nodig zijn om anderen te inspireren. De Bakhuis-Woltersprijs zorgt voor de nodige zichtbaarheid en erkenning. 

Effect vergroten met geldbedrag

Elk jaar zijn er weer veel inzendingen waar door een jury een drietal genomineerden uit wordt gekozen. De inzendingen zijn daarbij erg divers, het gaat om zowel grote als kleine initiatieven. Juist die kleine initiatieven kunnen veel baat hebben bij een financiële bijdrage en daarmee kan het effect voor vrouwenemancipatie vergroot worden.

De Bakhuis-Woltersprijs bestond tot nu toe uit de eer en een replica van het beeldje “Proud to Be” dat speciaal voor de Bakhuis-Woltersprijs gemaakt werd door kunstenares Pinky Messchaert. De motie van PvdA en GroenLinks stelt voor om hier een geldbedrag van 10.000 euro aan toe te voegen voor de winnaar en elk 5.000 euro voor de overige twee genomineerden. De motie werd mede ingediend door D66, BBB, Volt, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS en met ruime steun aangenomen.  

Marjolein van Elteren: “Het is mooi dat we door kunnen pakken op het succes van de Bakhuis-Woltersprijs door daar een geldbedrag aan te verbinden. Dat kan een groot verschil maken. We kijken nu al uit naar de inzendingen voor komend jaar!”