Met een marathonvergadering van maar liefst 15 uur werden de leden van Provinciale Staten het reces in gelanceerd. Onder andere het cultuurbeleid voor 2012-2015 werd vastgesteld. Woordvoerder cultuur voor GroenLinks, Karin Boelhouwer: “Het is een heldere en concrete nota die focust op drie facetten; cultuur verrijkt, cultuur verbindt en cultuur versterkt. Wat GroenLinks betreft is het een treffende samenvatting van de ambities."
Hieronder een deel van de bijdrage van Karin Boelhouwer tijdens de vergadering van Provinciale Staten:
Cultuur verrijkt
"Inderdaad: kunst en cultuur zijn van levensbelang. Uiteraard voor een prettige en bruisende woonomgeving: ze leveren werkgelegenheid en zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Een belangrijkere reden is dat kunst goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en ontwikkeling, kunst is vernieuwend en al duizenden jaren DE uitlaatklep van mensen. Diverse onderzoeken laten dit zien, waaronder dat van Marlet (2010) over de culturele positie in onze provincie.
Gedeputeerde Staten werkt deze ambitie vooral uit voor erfgoed in alle verscheidenheid. Cultuur verrijkt; onze provincie, rijk aan al die buitenplaatsen, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en monumenten, wordt er mooi van…(of zit er mooi mee). Ze maken het aantrekkelijk voor inwoners, bedrijven en instellingen, en bezoekers van onze provincie, maar het onderhoud kost beheerderspartijen en eigenaren veel geld. Daar investeren we als provincie dan ook in, want “we worden wijs, niet door de herinnering aan ons verleden, maar door de verantwoordelijkheid voor de toekomst” (George Bernard Shaw).
GroenLinks steunt dit investeren in cultureel erfgoed, al is voor ons van groot belang dat de landschappelijke kwaliteit behouden blijft danwel verbeterd wordt en dat toegankelijkheid en een goede beleving gegarandeerd worden. Mooi voorbeeld is de ontwikkeling van Fort Vechten, ik raad iedereen aan daar een kijkje te gaan nemen: natuur- en cultuurontwikkeling gaan er hand in hand.
Cultuur verbindt
Mensen blijken door actieve deelname aan kunst en cultuur beter te leren samenwerken, creatief te denken en handelen (onderzoek van KEA European Affairs uit 2009). Daarmee dragen kunst en cultuur dus bij aan persoonlijke ontwikkeling, burgerschap en sociale verbondenheid. Deelname aan culturele activiteiten leidt tot meer sociale contacten en een groter gevoel van veiligheid (Marlet 2010).
GroenLinks ging in januari al akkoord met het festivalbeleid. Zie daarvoor: http://provincieutrecht.groenlinks.nl/node/78669. Cultuureducatie is via Kunst Centraal en LEU geborgd voor de toekomst. Kunst Centraal heeft als opdracht 75% van alle basisscholieren te bereiken. Daar zijn we het mee eens. Op middelbare scholen krijgen leerlingen via het vak CKV hun portie kunst en cultuur mee. Dat moeten we niet overschatten, maar ook niet onderschatten. Jongeren weten heel goed zelf de weg naar muziek, dans, film en games te vinden. Soms als genieter, en ook heel vaak als beoefenaar.
Cultuur verbindt ook door al die beoefenaars van amateurkunst. Dat de provincie hier niet meer in investeert is een keuze, maar GroenLinks wil wel een statement maken: Amateurkunst wordt in alle disciplines door jong en oud met veel plezier beoefend. Het verbindt en verrijkt! Dat mag benoemd en erkend worden. Bij deze!
Cultuur versterkt
Cultuur versterkt; deze ambitie binnen het cultuurbeleid spitst zich meer toe op het versterken van de culturele sector zelf dan het feit dat cultuur versterkend werkt. GroenLinks denkt dat cultuur wel degelijk versterkt, om al die redenen die ik al genoemd heb. Cultuur versterkt mensen in hun omgeving, de wijk of buurt, de gemeente of stad.
Dat de culturele sector versterkt mag, nee móét worden is ook waar. Daar is men zeer van doordrongen en cultureel ondernemerschap is allang gemeengoed. Toch mag dat een onsje meer. De tijden zijn de kunsten niet gunstig gezind, wat wellicht de kunst zelf wel gunstig gezind is… We zijn allemaal gewend geraakt en misschien wel verwend geraakt de afgelopen jaren. Ook de provincie liet het geld lekker rollen. Daarbij is blijkbaar vergeten dat het ook een keer op kon zijn en dat we instellingen niet in de gelegenheid hebben gesteld zich financieel voor te bereiden op andere tijden. De verordening laat niet toe dat vermogen wordt opgebouwd, en dat maakt het nu lastig om te investeren. Wij zijn van mening dat het noodzakelijk en goed is dit aan te passen aan de veranderende omstandigheden.
Een impuls richting verder ondernemerschap is goed. Dat naar de behoeften daaraan bij organisaties en instellingen onderzoek wordt gedaan is beter. GroenLinks geeft graag de volgende ingrediënten mee voor een pakket cultureel ondernemerschap:
- organiseer een fonds van waaruit garantstellingen kunnen worden gedaan;
- danwel een startbonus/voorfinanciering voor producties kan worden verstrekt; en/of
- geef een bijdrage voor zakelijk leiderschap en marketing.
Instellingen als het Nederlands Filmfestival en jeugdtheatergezelschap het Filiaal kunnen met een beroep op zo’n fonds de huidige lastige periode overbruggen."
Gedeputeerde Mariëtte Pennarts zegde tijdens de vergadering toe in september met een voorstel voor cultureel ondernemerschap te komen.