Advies van de kandidatencommissie

aan de provinciale ledenvergadering

over de samenstelling van de provinciale GroenLinks-lijst

bij de Statenverkiezingen van maart 2007.

Inleiding

Op de provinciale voorjaarsledenvergadering van 5 april 2006 is het startsein gegeven voor een kandidatencommissie om te adviseren over de samenstelling van de lijst. De ledenvergadering stemde in met de benoeming van Rein Bijkerk (Veenendaal), Rozalien van de Kletersteeg (Utrechtse Heuvelrug) en Michiel Odijk (Utrecht), en gaf het bestuur mandaat om dit trio aan te vullen tot een commissie van vijf personen. Het bestuur heeft aanvulling gevonden in Miek de Jongh (Wijk bij Duurstede) en Bert v.d. Schalie (De Bilt). Toen eind augustus Miek de Jongh om gezondheidsredenen moest afhaken, heeft de commissie besloten geen vervanging na te streven omdat de werkzaamheden inmiddels op stoom waren.

De Commissie is bij haar werkzaamheden uitgegaan van de profielen zoals die vastgelegd in de ledenvergadering Toen halverwege augustus de aanmeldingen van nieuwe belangstellenden voor een plek op de lijst stokten, en bovendien enkele belangstellenden zich terugtrokken of aangaven alleen voor een aanbevelingsplek (in de staart van op de lijst) beschikbaar te zijn, heeft de commissie via bestuur en fractie de lokale afdelingsbesturen en fracties nogmaals nadrukkelijk gewezen op de mogelijkheden van kandidaatstelling. Ook heeft de commissie het bestuur verzocht de aanmeldingstermijn te verlengen (= zo lang als statuten en huishoudelijk reglement maximaal toestaan). Het bestuur heeft deze wens gehonoreerd; in samenwerking met de fractie zijn lokale besturen en fracties hiervan ook op de hoogte gesteld.

De commissie is negen maal bijeengekomen en heeft in totaal 27 gesprekken met be­langstellenden/kandidaten gevoerd van elk drie kwartier. Terwijl de commissie aanvankelijk bang was dat er onvoldoende kandidaten zouden zijn om een evenwichtige lijst te vormen, bleken er later voldoende kandidaten met fractiekwaliteiten te zijn; hiermee zouden we zelfs bij de meest eclatante verkiezingsuitslag een sterke fractie binnen de nieuwe Provinciale Staten kunnen vormen. Het werd een puzzel om vervolgens over een volgorde te adviseren.

Het advies is in unanimiteit tot stand gekomen.

Dit advies bevat de beschrijvingen van de belangrijkste kandidaten die de commissie, na gesprekken met de betrokkenen, heeft opgesteld, plus een voorstel voor de volgorde op de lijst van de GroenLinkse kandidaten. Natuurlijk houdt de ledenvergadering het recht om kandidaten op andere plekken te kiezen dan waarvoor de kandidatencommissie ze nu voordraagt. Dat kan overigens dan gevolgen hebben voor andere kandidaten op de lijst, als die niet lager of hoger willen staan dan waarvoor ze nu worden voorgedragen.

Overwegingen

Een groot deel van de mensen met wie we hebben gesproken, heeft de inhoudelijke kwaliteiten om zich met het provinciale beleid te bemoeien. Een deel van de kandidaten heeft daarnaast ook een zichtbare ‘drive’ en uitstraling, toont zich creatief en kritisch. Bij een belangrijk deel van de mensen is duidelijk dat ze ‘een verhaal kunnen neerzetten’ en een debat kunnen voeren.

Een probleem was dat de aanmeldingen tamelijk eenzijdig waren: een aanzienlijk aantal van de mensen die zich hadden aangemeld behoort tot de categorie witte 50-plus-mannen. Een groot deel van de kandidaten woont in de gemeente Utrecht. Er is bovendien een groot aantal kandidaten dat zich vooral profileert op de beleidsterreinen ruimtelijke ordening, groen en verkeer.

We hebben als kandidatencommissie geprobeerd om een lijst samen te stellen met afwisseling. Niet alleen omdat het electorale voordelen biedt, maar ook omdat we denken dat een fractie (en misschien een steunfractie) met mensen van verschillende achtergronden een politieke noodzaak is.

We hebben gekeken hoe bij verschillende uitslagenscenario’s de fractie samengesteld is. Ook hebben wij de consequenties van een eventuele collegedeelname betrokken bij de afwegingen.

Naast de kwaliteit en expertise die elke afzonderlijke kandidaat kan inbrengen, hebben wij ook bezien in hoeverre de fractieleden een team zouden kunnen vormen en elkaar in evenwicht kunnen houden (vooral bij de direct verkiesbare plekken) en naar de diversiteit (man/vrouw-verhouding, leeftijd, woonplaats, achtergrond) in de lijst (vooral voor de bovenste helft van de lijst).

Lijstadvies

De commissie adviseert tot de volgende lijstsamenstelling:

Plek
Naam
Woonplaats
Omschrijving

1

Bas Nugteren

Utrecht

politiek inhoudelijk en strategisch zwaargewicht en politiek voorman

2

Mariëtte Pennarts

Montfoort

enthousiasmerend, inhoudelijk sterk, denkend in grote lijnen en gericht op samenwerking

3

Jos Kloppenborg

Utrecht

gigantische dossierkennis en goed netwerker

4

Jasper Fastl

Utrecht

aanstekend jeugdig elan en kwalitatief sterk

5

Titia Beukema

Utrecht

gedegen kennis, bewezen deskundigheid, betrokkenheid en humor

6

Bert Koopmanschap

Utrecht

deskundig en betrokken en sociaal vaardig binnen en buiten de fractie

7

Jelte Huizinga

IJsselstein

sterke inhoudelijke inbreng en grote maatschappelijke betrokkenheid

8

Karin Boelhouwer

Wijk bij Duurstede

enthousiast, ervaren politiek talent met gevoel voor humor

9

Cock van der Kaay

Breukelen

lokale ervaring met brede coalitievorming. Veel kennis van, en ervaring met, milieubeweging

10

Olga Badal

Leusden

heldere visie over de multiculturele samenleving en over solidariteit

11

Ronald Camstra

Huis ter Heide

lokaal en landelijk ervaren op gebied van RO en volkshuisvesting, stedelijke ontwikkeling, sterk debater

12

Désirée Schmalschläger

Bilthoven

gedreven politica met lokaal bewezen resultaten

13

Gert-Jan van den Nieuwenhuijzen

Utrecht

ervaring met, en visie, op bestuurlijke vernieuwing

14

Hanan Koullali-Khairouni

De Meern

aankomend talent; kent bestuurlijke en ambtelijke processen van binnenuit

15

Flip ten Cate

Bilthoven

heeft uitgebreid netwerk in RO en volkshuisvesting

16

Ans Hobbelink

Utrecht

innemend en enthousiast, visie op plattelandsontwikkeling, groen in en om de stad, zorg en jeugdzorg

17

Rienk Rietveld

Amersfoort

ervaring met bestuursprocessen op stadsniveau. Brengt ook ervaring in als jurist en mediator

18

Tjark Reininga

Utrecht

groot GL netwerk, kritisch debater en publiciteitsorganisator

19

Claas Hille

Utrecht

levendige politieke persoonlijkheid en interactief debater

20

Goof Lindijer

Doorn

aanbevelingsplek

21

Kees Hammink

Zeist

aanbevelingsplek

22

Charles Plant

Veenendaal

aanbevelingsplek

23

Arend Knot

Zeist

aanbevelingsplek

24

Martien Das

Bunnik aanbevelingsplek 25

Henk Branderhorst

Doorn lijstduwer

 

 

w.g.

de kandidatencommissie:

Michiel Odijk (voorz.)

Bert v.d. Schalie (secr.)

Rozalien van de Kletersteeg

Rein Bijkerk