Tijdens de Statenvergadering van maandag 18 april werd de Cultuur- en erfgoednota besproken. Statenlid Karin Boelhouwer begon haar inbreng als volgt:

"Ken je dat gevoel? Dat je ergens heel graag bij wilt zijn, maar dat het niet kan? Dat overkwam mij de vorige statenvergadering op 21 maart waarin u uitgebreid over kunst en De Stijl sprak. Gelukkig is daar het beeld en kon ik via de live-stream achteraf de Mondriaanjurk van collega Schneiders bewonderen en horen hoe iedereen zijn best deed De Stijl te bejubelen... Beeld zegt veel, vaak meer dan 1000 woorden. En dat idee kwam in me op bij een eerste blik op deze cultuur- en erfgoednota. Niet één beeld. Wel ruim 30.000 woorden. Maar, wat er dan staat is de moeite waard!"

Heldere en evenwichtige cultuur- en erfgoednota

In de commissie zijn veel complimenten, ook door GroenLinks, uitgedeeld aan de gedeputeerde over de heldere en evenwichtige cultuur- en erfgoednota. GroenLinks vindt daarnaast dat vooral veel complimenten gemaakt moeten worden aan de organisaties die met duizenden vrijwilligers mogelijk maken dat Utrechters, Nederlanders en mensen overal vandaan in onze provincie kunnen genieten van erfgoed, kunst en cultuur. Een rondje langs de velden, intermediaire organisaties, festivals en gemeenten leert dat veel organisaties de nota als positief ervaren. De nota biedt ruimte en richting en dat wordt gewaardeerd.

De cultuursector is ondernemend

GroenLinks is blij dat ondernemerschap als woord in de nota niet terugkomt. De sector ís ondernemend, anders waren instellingen allang “omgevallen” in de voor de cultuursector zware tijd. Onze ervaring is ook dat er enorm veel wordt samengewerkt, in tegenstelling tot het beeld dat hierover in de nota wordt opgeroepen. Misschien is het niet voldoende zichtbaar of wordt hier alleen de samenwerking op marketinggebied bedoeld, maar dat zou veel organisaties echt te kort doen. GroenLinks ziet dat veel instellingen nog steeds onder druk staan en werken met kleine professionele kernteams, die als een harmonica in korte tijd met minder mensen meer taken uitvoeren. Het managen van de harmonica-organisatie op zich is al een kunst.

Cultuurpacten

Met de nieuwe Cultuur- en erfgoednota blijft de provincie zich ook inzetten voor het sluiten van zogenaamde cultuurpacten met gemeenten, waarin afspraken worden gemaakt over samenwerking op het gebied van cultuur en cultureel erfgoed. Gemeenten zijn er soms kritisch over, stelt Karin Boelhouwer en vragen zich af wat zo'n pact nu precies toevoegt. De gedeputeerde benadrukte dat de meerwaarde er vooral in zit dat je op deze manier benoemt wat je met elkaar hebt en zo de handen ineen kunt slaan. Iets doen voor elkaar. Daarnaast helpen deze cultuurpacten gemeenten ook in bijvoorbeeld discussies rond voorgenomen bezuinigingen of om duidelijk te maken dat zaken niet op zichzelf staan maar deel uitmaken van een groter geheel.

Motie voor fonds voor grote en aansprekende evenementen

GroenLinks gooide tijdens de vorige Statenvergadering een balletje op over een fonds voor incidentele culturele projecten. De PvdA kopte dat deze vergadering in met het initiatief tot een een motie voor een PS-fonds, waar door grote en aansprekende evenementen op het gebied van cultuur, sport of andere terreinen die Utrecht op de kaart kunnen zetten een beroep gedaan kan worden. GroenLinks heeft deze motie van harte gesteund en deze werd uiteindelijk ook aangenomen.