Het is in Utrecht in gezonde tijden al moeilijk genoeg het bouwtempo gelijke tred te laten nemen met de woonwensen. Met de huidige crisis wordt dat alleen maar moeilijker: investeerders haken af, de markt zit op slot en projecten vorderen zo mogelijk nog gestager dan voorheen. Het is dan ook niet onverstandig dat de provincie alles op alles zet om de woningbouw op gang te houden. Niet alleen is het een belangrijk onderdeel van onze economie, ook mag degene die geen andere keuze heeft dan de onderkant van de huizenmarkt niet de dupe worden van een krapper wordende woningmarkt.

In de commissievergadering van afgelopen maandag viel meteen de opmerking van de VVD op, die erop wezen dat in de huidige economische situatie investeren in de markt zelf een onverstandige keuze is. Als de VVD al waarschuwt voor de vrije markt, nou, dan moet je oppassen. Ook kwam er van dezelfde kant een interessant voorstel om als provincie niet zelf bankje te gaan spelen maar onze investeringen via banken veel breder te laten gelden. 20 miljoen is al een fiks bedrag, maar kan via afspraken met het bankwezen tot een nog veel grotere investering leiden. Een interessante gedacht.

Zelf zien wij als GroenLinks ook graag dat de provincie partner wordt in projecten die verzekerd zijn van afzet. Denk daarbij aan partnerships met woningbouwcorporaties om complexen te realiseren met sociale huur of koop. Zulke projecten kunnen redelijk snel worden gerealiseerd vanwege de geringe onzekerheid. Ook kan er extra worden ingezet op het bouwen van studenten- en starterswoningen. Beide investeringen kunnen een extra neveneffect hebben, door bijvoorbeeld sociale huurwoningen die goed in de markt liggen te verkopen of in het tweede geval doordat studentenkamers in particulier eigendom sneller vrijkomen, wat andere investeringen mogelijk maakt.

Het gaat GroenLinks dus niet om het louter toevoegen van woningen aan de onderkant van de woningmarkt, maar om het openbreken van de Utrechtse woningmarkt. En als dat kan met de bouw van kwalitatief goede en betaalbare woningen dan is dat uiteraard een pré. Andere goede elementen waarvoor provinciaal geld wordt ingezet lopen al langer en krijgen nu een bredere insteek. Als belangrijkste is daar het aanjaagteam. Zij hebben als taak te monitoren waar plannen spaaklopen en deze plannen zo mogelijk weer aan de gang te krijgen. De resultaten zijn tot nu toe positief en de verwachtingen zijn daarom niet geheel onterecht hoog.