Tot teleurstelling van GroenLinks wil Gedeputeerde Staten enkele belangrijke landgoederen, waarvan de natuurwaarde buiten kijf staat, niet beschermen tegen ammoniakuitstoot. Het gaat hier specifiek om het bos Voordaan bij Groenekan en het landgoed Dennenburg bij Driebergen. Waardevolle gebieden, die niet worden beschermd omdat de landbouwsector het niet wil.
Statenvoorstel bescherming kwetsbare natuur is slap gepolder
GroenLinks is het niet eens met het concept besluit tot aanwijzing van zeer kwetsbare gebieden Wet ammoniak en veehouderij (Wav). De provincie moet dit jaar een besluit nemen over gebieden in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), die bescherming verdienen tegen ammoniakuitstoot van omliggende stallen.
Statenlid Jos Kloppenborg: “ Ik kan niet anders dan concluderen dat er maar één partij het niet eens hoeft te zijn met de aanwijzing van zelfs het meest waardevolle natuurgebied om dit gebied de noodzakelijke bescherming te onthouden. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn van deze wetgeving. Ik roept de andere fracties in de Staten op om dit niet te accepteren en om bescherming van het bos Voordaan en het landgoed Dennenburg te vragen.”
Landbouwsector mag besluiten over natuurwaarde
Wat is er namelijk aan de hand?
Het voorliggende besluit is een uitvloeisel van de wijziging in de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) in 2007. Die wijziging was al een uitkleding van de wet. Bepaald werd dat alleen gebieden in de EHS groter dan 50 hectare automatisch worden beschermd en dat provincies moeten besluiten welke gebieden kleiner dan 50 hectare in aanmerking komen.
In 2007 stelde GS daarvoor drie criteria vast. Alleen gebieden kleiner dan 50 hectare die zeer kwetsbaar zijn voor ammoniak en die bovendien een hoge natuurwaarde hebben komen in aanmerking. Als derde criterium werd toegevoegd dat GS, natuur- en landbouworganisaties en de betreffende gemeentebesturen het eens zijn met de keuze om een gebied te beschermen.
Nu blijkt dat bij zowel het bos Voordaan als het landgoed Dennenburg wordt erkend dat het gaat om zeer kwetsbare en waardevolle natuur. Aan de eerste twee criteria wordt dus voldaan. Toch weigert GS ze onder de bescherming van de wet te plaatsen. In beide gevallen is de reden dat het niet mogelijk bleek om alle organisaties (dus ook de landbouw) te doen instemmen met deze keuze.
Nadere informatie: Jos Kloppenborg jos.kloppenborg@ziggo.nl 030 273585