GroenLinks vindt het belangrijk dat het diverse en mooie landschap in de provincie Utrecht behouden blijft. Om dat landschap blijvend te behouden is op 19 september een aangepaste landschapsverordening aangenomen door Provinciale Staten. Daarin zijn een aantal regels verduidelijkt en waar nodig aangepast.

Statenlid Erna Kotkamp: “We hechten veel belang aan het divers en mooi houden van ons landschap. Dit wordt onder meer gedaan via de landschapsverordening, dus het is belangrijk dat deze helder en goed handhaafbaar is. Met de nu gedane aanpassingen zijn een aantal regels aangepast en verduidelijkt, waardoor dit het geval is en we het landschap goed kunnen blijven beschermen.”

Bijzondere Utrechtse landschap

Het landschap in Utrecht is bijzonder. De diversiteit is groot, zo kent de provincie uitgestrekte open polders, maar ook dichte en bosrijke gebieden. Het Groene Hart, de Linies, de Gelderse Vallei, de Utrechtse Heuvelrug, Rivierenland en Arkemheen-Eemland bevinden zich allemaal, voor in ieder geval een deel, in de provincie Utrecht. Dat maakt het Utrechtse landschap bijzonder en het beschermen waard.

Behoud van het landschap

Om het landschap te behouden is het belangrijk dat de kwaliteiten van de landschappen beschermd worden. Met de landschapsverordening stelt de provincie regels zodat deze behouden kunnen blijven. Dan gaat het bijvoorbeeld over het plaatsen van borden of vlaggen in het buitengebied, maar ook over het al dan niet mogen aanleggen van een grote boot in een klein riviertje. Verder worden ook bijzondere landschapselementen als bijvoorbeeld houtwallen beschermd. Zo kunnen bijzondere kenmerken van de verschillende landschappen beschermd en behouden blijven en kan iedereen er van blijven genieten.

Aangepaste landschapsverordening

De bestaande landschapsverordening is op een aantal punten aangepast. Het gaat veelal om technische aanpassen zoals het mogelijk maken van kunstuitingen met tekst. Dit was in de oude verordening niet mogelijk omdat sluipreclame op de loer lag. Nu zijn de regels echter zo opgesteld dat dit wel mogelijk is, zolang er geen sprake is van reclame. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden bijgekomen voor het plaatsen van informatieborden bij natuurgebieden, locaties waar duurzame energie grootschalig wordt opgewekt en bijvoorbeeld een klein informatief bord bij een boerderij. Dit geeft wat meer ruimte om mensen te informeren, maar zonder dat dit ten koste gaat van het landschap.

Versoepeling ten aanzien van reclame en boatsavers

In de verordening zaten ook een aantal versoepelingen van de regels die zijn aangebracht als resultaat van het coalitieakkoord waarin ‘minder regels’ een belangrijk punt was voor de VVD. Dan gaat het bijvoorbeeld om het vrijstellen van reclames tegen gebouwen en het toestaan van zogenaamde ‘boatsavers’ op eigen terrein. Hoewel voor GroenLinks deze versoepeling niet nodig nodig was, werd dit wel acceptabel gevonden. Wel heeft GroenLinks zorgen over de verruiming van de verlichtingstijden van borden op momenten dat het nog donker is of al donker begint te worden. GroenLinks heeft het college van Gedeputeerde Staten dan ook gevraagd om meer informatie over de gevolgen van deze en andere lichtvervuiling op de natuur en wat de provincie hier momenteel aan doet.