
De Beleidsbubbel – Marije van den Berg
Hoe zorgen we ervoor dat we beleid krijgen dat waardevol is voor de samenleving? Door ons te verplaatsen in gemeenschappen en hen te ondersteunen op de manier waarop zij dat zelf aangeven. We moeten in ieder geval stoppen met dezelfde mislukte beleidsstrategieën. Marije van den Berg legt gepassioneerd en stevig onderbouwd uit hoe het anders kan. "Whatever the problem, community is the answer" en "the purpose of a system is what it does" zelfs als dat onverwachte resultaten oplevert. Als beleid steeds niet werkt voor dezelfde 20% van de mensen, was dat blijkbaar toch de bedoeling. We kunnen ons niet langer verschuilen!
Down with the system – Serj Tankian
Julia Matser leest momenteel "Down with the System" van Serj Tankian en durft al na twintig pagina's dit boek aan te bevelen. De autobiografie begint met zijn familiegeschiedenis tijdens de Armeense Genocide. Hij beschrijft ook hoe zijn band een nummer één album had in de VS tijdens 9/11, en zijn essay over imperialisme dat hij vervolgens offline haalde onder grote druk. En dan moeten de kijkjes achter de schermen bij optredens nog komen...


Handboek bewonersparticipatie – Saskia Fokkema & Suzanne Swart-Beekhuis
De participatiesamenleving, participatieverordening, participatieladder: er wordt veel geparticipeerd, of dat zou tenminste zo moeten zijn. In de praktijk blijkt vaak dat beleidsmakers en bestuurders vooraf bedenken hoe participatie eruitziet en wat de uitkomst moet zijn. Daardoor voelen bewoners zich vaak niet serieus genomen, zich niet echt gehoord en merken ze niet dat ze invloed hadden. Dit handboek beschrijft wat je kunt verwachten bij participatie en geeft handvatten om dit goed vorm te geven. "Participeren kost tijd aan de voorkant, maar levert snelheid op aan de achterkant." Durven beleidsmakers echt invloed te geven aan bewoners of huurders na het lezen van dit handboek?
Voorbij duurzaamheid – Shivant Jhagroe
Shivant Jhagroe betoogt in "Voorbij Duurzaamheid" dat onze Westerse manier van duurzaamheidsdenken - met focus op elektrische auto's, ecotoerisme en havercappuccino's – ten koste gaat de rest van de wereld, mensen uitsluit en rechtvaardige en radicale systeemverandering in de weg zit. Hij houdt een vurig pleidooi voor het durven dromen, denken en handelen voorbij duurzaamheid. Voorbij de eco-elite en groen kapitalisme. Dit boek is essentieel voor iedereen die meer wil weten over de werkelijke prijs van duurzaamheid, klimaatrechtvaardigheid en hoe we daar écht vorm kunnen geven!


How migration really works – Hein de Haas
Hoewel het huidige kabinet het heeft over een ervaren crisis en cijfers en feiten op een gegeven momenten er niet meer toe doen. Geeft Hein de Haas een uitgebreide onderbouwde beschrijving over hoe migratie écht werkt. 22 mythes over migratie, van integratie van migranten faalt tot klimaatverandering leidt tot massamigratie, worden feitelijk weersproken en uitgelegd. Voor wie wil weten hoe migratie echt werkt!