Op 1 december presenteerden Rijk, regio en provincie het maatregelenpakket Beter Benutten, met als doel twintig tot dertig procent minder files en vijf procent meer reizigerskilometers op het spoor in Midden Nederland. Nu eens niet door hele plakken nieuw asfalt in het groen te gooien, nee, door samen te werken naar een beter gebruik van wat we al hebben. Wat wel hard wordt uitgebreid zijn de mogelijkheden voor fietsparkeren nabij stations. Deze plannen laten volgens GroenLinks zien hoe het ook kan. Hoe dat allemaal te rijmen valt met de plannen voor 130km/uur op de snelweg en 100 km/uur op de parallelbanen is volstrekt onduidelijk.

Gedeputeerde Remco van Lunteren was terecht trots op de plannen die hij samen met Rijk en regio heeft laten opstellen: “Samen zorgen we ervoor dat iedereen op een goede manier in, uit en door de regio kan reizen. Veilig en zonder dat dat ten koste gaat van de leefbaarheid.” Vooral rondom de stad Utrecht zal het aantal voortuigverliesuren drastisch terug lopen, oftewel, het verkeer zal beter doorstromen, met minder luchtvervuiling tot gevolg. Fijn voor de omwonenden.

Niet lang na deze goed uitgewerkte plannen werden we overvallen door het voorstel van minister Schulz om de snelheden op snelwegen maar zo veel mogelijk los te laten. Er was immers eindelijk een rapport uitgekomen dat beweerde dat de effecten van harder rijden op de gezondheid helemaal niet zo veel slechter zijn dan altijd werd verondersteld. En vanuit de gedachte '1 rapport is toch maar mooi 1 rapport' ging de minister aan de slag.

Voor de A2 door Stichtse Vecht zullen de plannen van minister Schultz geen extra nadelige gevolgen hebben. Met de omwonenden zijn afspraken gemaakt in het kader van de verbrede snelweg. De snelheid blijft dus gewoon 100km/uur. Dat geldt ook voor de nieuwe tunnelbak langs Leidsche Rijn. Althans, als voor het Rijk ook hetzelfde geldt als voor iedereen: afspraak is afspraak.

In onze provincie zullen de plannen vooral gevolgen hebben voor de A12. Zo voorzien de plannen onder andere in het verhogen van de snelheid op de parallelwegen langs de stad Utrecht van 80km/uur naar 100 km/uur. Een keiharde slag in het gezicht voor de bewoners van onder andere Lunetten die nogal met de plannen voor verbreding van de snelwegen rondom hun wijk in hun maag zitten. Maar hoe reëel zijn deze voorstellen nu? En wat voor effecten hebben ze op de al lopende verbredingsplannen voor de Ring Utrecht?

Uit onderzoek, o.a. ten tijde van minister Eurlings, bleek nog dat een snelheid van 80 km de uitstoot van fijn stof en NOx aanzienlijk vermindert en de luchtkwaliteit verbetert.  Waarom dan toch 100 km/uur langs Utrecht-zuid wordt voorgesteld is een raadsel. Het getuigt volgens GroenLinks ook van weinig compassie met de omwonenden die hun hart vasthouden voor wat nog komen gaat. Overigens zal het, juist vanwege al die verbredingsplannen, niet zo'n vaart lopen met de uitvoering. De extra benodigde geluidswallen zullen eerder afgebroken moeten worden dan dat ze geplaatst kunnen worden.

Nee, Schultz, wacht nu eerst maar eens rustig af welke effecten de Beter Benutten plannen hebben en welke resultaten de verkenningen voor de Ring Utrecht brengen. Dan zullen we daarna wel zien dat 100 km/uur echt het maximum haalbare is rondom Utrecht.

Een overzicht van alle Beter Benutten maatregelen is hier te vinden.