Ronald Franken, Noortje Flink en Marije van den Berg nemen je mee langs lessen, inzichten en, pijnlijke conclusies over goede bedoelingen van onze participatiesamenleving, ons beleid, hoe de daar vanuit de instituties mee omgaan en vooral hoe dat anders kan.

Deze bijeenkomst is voor ieder GroenLinks-, PvdA- of combinatie fractielid, wethouder of lid van de programmacommissie, die inspiratie op wil doen over participeren en het bouwen van gemeenschappen. 

Aanmelden

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.

Noortje Flink
Noortje Flink

Aanleiding – Participatieverordening

Noortje Flink is Statenlid voor PvdA in de Provincie Utrecht met onder andere de portefeuilles mobiliteit, klimaat en participatie. Haar doel is om mensen mee te krijgen in de grote uitdagingen waar de provincie voor staat, zoals de energie- en mobiliteitstransitie. 

De Provincie Utrecht zal komend jaar werken aan een nieuwe participatieverordening. Noortje Flink zal kort ingaan op wat ons te wachten staat.

Introductie - Participatie in de praktijk

Ronald Franken is commissielid voor GroenLinks in de Provincie Utrecht, directeur bij Energie van Rotterdam (het bedrijfsbureau van de Rotterdamse energiecoöperaties) en werkzaam voor woningcorporaties en huurdersorganisaties.

Met het doel voor ogen om de energietransitie voor iedereen te maken, droeg Ronald Franken 10 jaar lang bij aan de strategie en het beleid voor de sociale huisvesting. Hij bouwde samen met 40 vooruitstrevende woningcorporaties, de Aedes routekaart CO2-neutraal 2050. Later pakte hij de uitdaging op om, samen met de gezamenlijke huurdersorganisaties van een van de grotere woningcorporaties, te komen tot een participatievorm waarbij bewoners ook echt invloed hebben. Dat deed hij samen met hen op het moeilijkste thema van het jaar: de jaarlijkse huuraanpassing. 

In een periode van 6,5 jaar leren en experimenteren, ruziën en samenwerken, huilen en lachen is de hele participatieladder van onder tot boven beklommen en weer afgedonderd. Er is bijna een gezamenlijke participatievisie opgesteld. Twee lessen bleven leidend: "Bewoners hebben vaak een ander perspectief, dat is een perspectief met grote meerwaarde" en “Wat je zaait, zal je oogsten”  

Ronald Franken portret
Ronald Franken. Foto: Michel Reij
Marije van den Berg
Marije van den Berg. Foto: Marcia Mulder

Hoofdprogramma - Gemeenschapskracht

Marije van den Berg werkt aan meer gemeenschapskracht en het bestuur dat daarvoor nodig is. Ze doet dat als zelfstandig onderzoeker, procesbegeleider, publicist en actieve bewoner. 

“We gaan in gesprek over de beleidsbubbel, gemeenschapskracht, en laten we het ook hebben over paternalisme! In juni verschijnt mijn derde boek “Je bent niet de baas, maar je moet er wel iets mee” over gemeenschapskracht en organiseren voor vrije mensen. Wat moeten we nu politiek regelen om dat ruimte te geven?”

Marije is terug op het honk bij de PvdA want de brede beweging voor meer solidariteit en zo. Van 2002 tot 2010 was ze raadslid en fractievoorzitter in Leiden. Ze is nu vice-voorzitter van de Rekenkamer Leiden en Leiderdorp, voorzitter van het Druckerfonds en voorzitter van de raad van toezicht van Ouders & Onderwijs. Marije host sinds 2018 de podcast Democratie in uitvoering. Daarnaast schreef ze de bestsellers 'Stop. Stopstrategie voor Organisaties' en 'De beleidsbubbel, En hoe we die liefdevol leeg laten lopen.’ 

Namens, Ronald Franken, Noortje Flink en Marije van den Berg.