Nelleke Groen

Statenlid, Doorn

Sociaal en groen, dat is waar ik thuis ben - sinds 2016 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug waar ik woon met mijn vriend en drie kinderen. Mijn wortels liggen aan zee, en hoewel ik de wind door mijn haren en het zout op mijn huid best wel eens mis ben ik erg gelukkig hier. Als eigenwijze tiener begon ik aan een studie rechten in Amsterdam, deed een stukje Law School in Berkeley en een opleiding in mensenrechten in Venetië. Ik werk tegenwoordig als privacyjurist. Mijn mening en mijn leven kun je, licht gecensureerd maar ongezouten, zien langskomen via allerlei social media kanalen.

Het belangrijkste wat ik in mijn leven leerde, leerde ik van mijn kinderen. Zij lieten mij ervaren hoe het is om eindverantwoordelijk te zijn voor een samenleving. Dat ik kan sturen en ondersteunen, maar dat ik wel steeds moet blijven luisteren en kijken. Ik leerde hoe belangrijk het is om soms even stil te staan en te ervaren wat er is. Maar daar komen we niet zonder de vrijheid om te zijn wie je bent, om je te ontwikkelen en te worden wie je wilt zijn. Als je macht hebt, als je mag beslissen over anderen en de regels mag bepalen, dan is het makkelijk om te vergeten dat er altijd meer speelt dan jij zelf ziet.

Juist op de momenten dat we tegenover elkaar (lijken te) staan moeten we open en eerlijk met elkaar durven praten. Alleen op die manier komen we tot échte oplossingen, oplossingen die blijven. Oplossingen met name ook voor de bende die we onbedoeld hebben veroorzaakt met alle stappen vooruit, waarvan we de negatieve effecten vergaten mee te rekenen. En dat kunnen we ook: overal vinden we duurzame alternatieven. Die kennis en verbetering gaan we delen, breed inzetten en verbeteren, voor een wereld met toekomst!