Het grootste deel van de klimaat- en milieu-impact van de gemiddelde Nederlandse consument wordt veroorzaakt door de aanschaf van nieuwe spullen. En dat terwijl we die impact gemakkelijk kunnen verminderen door meer producten te repareren. Helaas zien we dat reparatie het nog vaak aflegt tegen nieuw kopen, omdat dit (te) goedkoop is, repareren niet (meer) voor iedereen is weggelegd en de mogelijkheid om het product te repareren niet altijd bekend is.

Statenlid Nelleke Groen: “We zien bovendien dat producten steeds moeilijker te repareren zijn, omdat de behuizing bijvoorbeeld volledig verlijmd is en niet kan worden geopend zonder het apparaat te breken. Ook willen sommige fabrikanten niet alle informatie geven die nodig is om een product te repareren, zodat je gedwongen bent om een nieuw product te kopen als het op een goed moment kapotgaat. Doodzonde!” 

In Europees verband maakt GroenLinks zich hard voor een alomvattend ‘recht op reparatie’, wat naast goede garanties tijdens de levensduur voor reparatie door de fabrikant zelf ook het recht omvat om zelf je product te repareren of je te laten helpen door, bijvoorbeeld, een Repair Café. Om bekendheid te geven aan de Repair Cafés, waarvan er inmiddels duizenden zijn in de hele wereld en 56 in de provincie Utrecht, en om te laten zien wat de Repair Cafés allemaal kunnen, haalt de Provinciale Statenfractie van GroenLinks de tentoonstelling Mooi Stuk! naar Utrecht.

De tentoonstelling vertelt het avontuur van repareren. Repareren begint met aandacht geven. Wat is er mis met een apparaat of voorwerp, waardoor werkt het niet meer? Om dit te ontdekken gaat een reparateur op dezelfde manier te werk als een dokter: door te kijken, luisteren, voelen. Door vragen te stellen en dingen te proberen. In de tentoonstelling staat het avontuur van vijf reparaties centraal.

Van 7 maart tot en met 5 april is de tentoonstelling te bezoeken in het provinciehuis van Utrecht: Archimedeslaan 6 te Utrecht. Bezoek voor meer informatie over de tentoonstelling: https://www.repaircafe.org/event/bezoek-onze-online-tentoonstelling/